2012. november 25., vasárnap

Ötletözön: Egyperces

Ez most egy kicsit rendhagyó bejegyzés lesz. Legalábbis, ami az Ötletözönt illeti.
Most nem egy történetet, történettöredéket, jelentet, konkrét ötletet szeretnék megosztani veletek, hanem egy műfaji elemben kikérni a véleményeteket. Na ez most kicsit nagyképűen hangzott. "Műfaji elem". A lényeg az, hogy egy ismerősöm, aki olvassa a történeteimet (és nem mellesleg ezt a blogot is neki köszönhetem, amiért nagyon hálás vagyok neki), megjegyezte, hogy néha kicsit hosszúak a történeteim. Az embereknek ma már nincs annyi idejük, hogy oldalakat olvassanak el naponta. Ebben pedig sajnos egyet kell értenem vele. Magamon is tapasztalom, hogy néha fel kell adnom egy-két dolgot, mert egyszerűen nincs rá időm.
No ne rémüljetek meg! Nem tervezek felhagyni a történetírással, és az eddigi stílusomon, történetalkotási módomon se tervezek változtatni, bár nem tudom, mikor lesz időm megint írni egy jó történetet.
Viszont több különböző forrásból merítve (amiket most hosszadalmas és kacifántos lenne kifejteni, és annyira nem is szeretném részletezni), körvonalazódott bennem egy műfaji megoldás.
Nevezzük ezt "Egyperces"-nek, ha tetszik!
A lényeg az, hogy rövid történeteket közölnék. Olyanokat, mint amilyenek eddig az Ötletözönbe is bekerültek. Viszont, míg az eddigiek csak töredékek, vagy az agyamban felvillanó képek voltak, ezeket teljes, önmagában kerek történeteknek képzelem el, jelentősen nem nagyobb terjedelemben. (Ergo, max. 2-3 oldal Wordben.)
Ennek több előnye is lenne. Egyrészt nektek is adhatnék gyakrabban saját történetet, mert egy ilyet nem olyan nagy was ist das megírni, ha van rá ötlet, másrészt meg nekem se kellene megvonnom magamtól az írás örömét csak azért, mert aktuálisan nincs időm és ihletem egy átlagos hosszúságú novellára. A problémám viszont az, hogy ezt hogy lehetne megoldani. Mármint, hogy írhatnék ilyen rövid történeteket.
Itt most elsősorban erotikus történetekre gondolok, mert hát, erre szabtam ezt a blogot. Viszont már többször is említettem, hogy nem akarok szimplán pornót írni, ami kizárja azt, hogy pusztán a szexjelenetre leszűkítve, egy rövid bevezetéssel, befejezéssel és egy jól megírt actionnel akarjak előjönni. Az nem én lennék. Másrészt viszont egy kerek egészet szeretnék. Olyan történeteket, amik, még ha olyan érzést is hagynak az emberben, hogy "de jó lenne, ha még folytatódna" (amit adott esetben egy átlagos hosszúságú történetben később meg is tehetek, ha úgy alakul), mégis van elejük, közepük és végük, szólnak valamiről és arról egy koherens képet adnak. Nem kell feltétlenül valami emelkedett tartalom, hiszen az az eddigi történeteimben se mindig van (ha valamelyikben van egyáltalán), de mégis vigyen végig valami tartalmat.
Ugye értitek, mire akarok kilukadni?
Nektek lenne esetleg valami ötletetek, hogy is nézhetne ki egy ilyen történet?
Bármilyen meglátást szívesen fogadok. Még akár egy kósza ötletet is, ha valakiben megfogalmazódik, hátha az ad valami olyan lökést, amitől felgyullad az a bizonyos lámpa a fejemben. És, természetesen, mint eddig is, akár névtelenül is nyugodtan írhattok. Nem az számít, kitől jön, csak az, hogy leírja a megjegyzését.
Ha pedig valami technikai probléma miatt nem tudnátok ide megjegyzést írni, azt megtehetitek a Facebookon is a Sinara történetei nevű oldalon.

52 megjegyzés:

  1. A kevesebb néha több, ugye (micsoda klisé). A felvetett 'problémádra', nevezhetjük sarkítottan problémának? Szerintem egyszerű a megoldás. Szóval kevésből is lehet egészet írni, sokat is lehet kevésbe sűríteni, minden csak a megfogalmazáson múlik.
    Ha az ötletözönöket vesszük példának, terjedelem, vagy történetügyileg, akkor azt mondom, írj ahhoz hasonlókat. Folytatásuk végtére is bármikor lehet(ne). Akár.
    A lényeg tényleg csak az, hogy legyen kiindulópont, amit nevezhetünk az elejüknek, (vagy ne legyen elejük, csak amolyan in medias res, csapj bele valahol), ugye valami közepük, ahol kibontod a dolgokat, és persze egy végük. Ezt pedig bármilyen terjedelemben meg lehet valósítani... (de komolyan. egy elcseszett exújságíró vagyok, rengetegszer előfordult, hogy meg kellett írnom valamit, és mélyvénás falkaparást kaptam, mikor meg kellett húzni a szöveget, mert túl sok volt, vagy alapból megadtak egy terjedelmi korlátot, amibe bele kellett sűrítenem a mondanivalómat)
    Szóval...ehh, nem tudom mennyiben minősül ez érdemi hozzászólásnak... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp érdemi hozzászólás. Én úgy vagyok vele, ha már segíteni akarsz, akkor miden jobb, mint ha meg se szólalnál.
      A kevesebb néha több. Alapvetően egyet értek, de én óvatosan bánok ezzel, mert néha nagyon kiforgatják, és bár a kijelentés nagyon igaz, kihoznak belőle olyanokat, amivel marhára nem értek egyet.
      Igen, az Ötletözönben felbukkant már ilyen szempontból ígéretes dolog. Pl. rögtön a hárem. Egy kis pofozgatással lehetne belőle valami. Csak azzal az a bajom, hogy az csak egy kép volt. Egyszerű tartalom, ami bőven belefér egy ekkora terjedelembe. Mondtad, hogy "sokat is lehet kevésbe sűríteni". Na nekem erre kéne valahogy rájönnöm, hogyan tudnám megvalósítani, mert ha arra törekszem, hogy csak olyat találjak ki, amihez pont passzol a terjedelem, nem tartok sokkal előrébb, mintha 5-10 oldalas novellákban gondolkodnék.
      Az in medias res kezdés szimpatikus. Csak az a bajom, hogy valami tartalmat is bele kellene vinni, hogy ne csak egy semmit mondó, levegőben lebegő akármi legyen, amit viszont 1-2 oldalban nehéz megoldani. :/
      Szívesen fogadom ebben bármiféle gondolatodat, még akkor is, ha elsőre nem tűnik neked se túl érdeminek.

      Törlés
  2. Ez az! ^^ Sajnos én is úgy vagyok vele hogy kevés időm van olvasgatni,esett már meg olyan hogy elnapoltam egy sztori elolvasását mert nem fért bele az időkeretbe. Meg nem mindig akaródzik a hajnali molyolás,mert akkor másnap kókadozás van xD ;) Na meg félreolvasom a betűket és a végére egy teljesen más történetet kapok mint ami eredetileg itt van...de ebbe most ne menjünk bele :D A lényeg az hogy egyetértek Sleepwalker commentjével,csak szerintem legyen tényleges eleje,közepe és vége. Az in medias res szerintem itt nem olyan jó mivel általában amikor már belelendültél a sztoriba,visszacsatolásokkal azt is az olvasó tudtára kell adni hogy mi volt az előzmény,de mivel ez egy rövid történés,nem férne bele. Bár biztos meg lehet oldani azt is ha valaki ügyi ^^ De üssetek le nyugodtan ha rosszul mondom! xD A szexjelenetet nyugodtan lehet a nép fantáziájára bízni,maximum ugye némi sejtetés :P Azt hiszem eddig senki sem ellenkezett ez ellen ^^
    Annak meg külön örülök hogy ha jól sejlik a szavaidból,ilyenekből több sajátra lehet számítani :P A lényeg! xD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen más történet? Ha úgy is értelmes, az nem is rossz. Sőt. :D
      Néha megoszthatnád velünk, mi is sült ki így egy-egy történetből. ^^
      Az in medias res kezdésről részben igazad van, részben viszont én másképp gondolom. Egyrészt veszélyes messziről indítani egy történetet, mert az olvasó beleunhat már az alapozásba. Előnyös viszont, ha felcsigázzuk egy izgalmas jelenettel, aztán, ha már eldöntötte, hogy elolvassa, rátérünk az előzményekre. Másrészt meg nem is lehet mindig nagyon jól megfogni egy történet kezdetét. Viszont abban igazad van, hogy egy rövid történetnél ez problémás. Viszont, össze lehet akár úgy sűrűsíteni a történetet, hogy visszautalások nélkül is a folyamat közben megértse az olvasó, mi volt az előzmény, de rá lehet építeni a történetet már egy régebbi, ismert történetre is, akár még úgy is, ha nem folytatása. Pl. egy új Szomszédlány-történet. Ott vannak az előzmény-történetek, ami meg az utolsó óta történt, vagy kiderül, vagy nem. Nincs feltétlenül nagy jelentősége.
      A szexjelenetet valóban ki lehet adott esetben szervezni a történetből, vagy olyan formabontó elemeket alkalmazni, ahol nem foglalja a "helyet", ez tény és való, ha így nem is gondoltam még végig, de így is nehezen tudom ráállítani az agyam, hogy hogyan zsúfoljam bele a "szexmentes" történetrészt 1-2 oldalba, úgy, hogy azért még a kényelmes tempó megmaradjon.
      Igen. Az egyperces műfajnak pont az lenne az előnye, hogy egy kósza ötletből is, amiből néha naponta is tucatszám születik a fejemben, lehet egészet alkotni, és míg egy 5-10 oldalas novella megírásához egy délutánnyi elmélyült koncentráció kell, egy ilyet alapos átgondolás után egy relatíve nyugodt fél órában is össze tudok dobni, ami általában azért hetente min. egyszer adott. Vagyis rátapintottál a lényegre. Ez nagyságrendekkel több saját történetet jelentene, még ha terjedelemben nem is sokat. De hát, ki a kicsit nem becsüli... :D
      Ami meg a leütésedet illeti, szeretem, ha valaki szerény és inkább attól tart, hogy hülyeséget mondd, mint hogy elszálljon magától, hogy most feltalálja a spanyol viaszt. Tartsd meg ezt a jó tulajdonságod, csak ne menjen ez a kommentelés rovására, mert mindig szívesen fogadom a meglátásaidat! ^^

      Törlés
    2. Ábszolút egyetértek!
      Olvastam már néhány helyen mini történeteket. Nem mondom, hogy mindegyik jó volt sőt, de voltak egész kellemesek. A legtöbb olyan volt, amikor egy meglévő kapcsolatba engedett "bepillantást". Ilyenkor pl. pár mondattal meg lehet oldani, hogy világos legyen az ember előtt, hogy az a 2-3-4-5-6 mit tudom én mennyi ember már régóta ismeri egymást és abból "kiemelni" egy mozzanatot. Mondok is majd példát mire gondoltam csak a címeket illetően se állnak a legtöbben a helyzet magaslatán így összefolyik és nem jegyzem meg.
      Ezért meg lehet engem rúgnak fel egyesek virtuálisan, de szerintem az se baj ha a szex kimarad, nem mindből de pár sztoriból. Az kb. úgy is mindig hasonló meg néha jobb ha engedi a történet, hogy az ember a saját agyában fejezze be úgy, ahogy kedve tartja. Kevesebb az esély az "ez nem tetszett benne" véleményre.
      Kisregény vége.

      Törlés
    3. A példákat megköszönném. Abból tanul igazán az ember. :)

      Törlés
    4. Okézsoké kibúvárkodok majd egyet-kettőt-párat!

      Törlés
    5. De én úgy gondoltam hogy egy teljesen egy szem történetben (tehát nem folytatásos mint a Szomszádlány) nehéz megoldani a durrbele kezdést,mivel nincs semmi háttérinfónk róla. És aztán a visszatekintésre kell több hely. Vagy lehet hogy ilyenkor nem is baj a pár mondatos visszacsatolás,hiszen a cél,vagyis a felcsigázás már elérte hogy tovább olvassuk,az olvasó talán nem is arra kíváncsi hogy mi volt hanem hogy mi lesz ^^ Vagy nem tudom xD Nekem ez már kacifántos nagyon :D Milyen jó hogy nekem csak olvasni kell már :P Ilyenkor jön rá az ember lánya hogy milyen jó dolga van :)
      A leütésemről még legyen annyi szólva hogy nem szerénységnek nevezném,csak elfogadom ha valaki többet tud nálam,márpedig sokan vannak itt olyanok :D De ez sosem fog meggátolni a kommentelésben,láthatod ^^ Sőt,örülök ha rá van világítva arra amit rosszul tudok,hiszen másképp hogy érthetném meg? :) Csak a lényeg hogy mindezt békés hangnemben kapjam és nem a "hülye vagy te édes lányom" stílusban ^^ Én még nem vettem észre hogy úgymond kötözködtél volna velem csak kijavítasz ha úgy adódik :) Amit én értékelek! Tehát ne fogd vissza magad. :P És igen. Ez most reagálás volt az ez alatti hozzászólásodra is,ravaszul megkerültem hogy új kommentet kelljen írnom ^^ :P

      Törlés
    6. Ebbe most nem kötök bele. ^^
      Ez szerencsére elvileg még menne.
      Csak azt még mindig nem tudom, hogy sűríthetnék bele egy teles bevezetés-tárgyalás-befejezést egy 1-2 oldalas történetbe. :/
      Örülök, hogy így állsz hozzá. ^^ De vigyázz, mert nem foglak kímélni. ;)

      Törlés
    7. Most nem? :D Franc. xD Ha a nem kímélsz alatt azt érted ahogy eddig adtad az ívet akkor nincs ám mitől tartanom :P Gyere csak *-*
      Szerintem neked csak az első ilyen Egyperces lesz nehéz,a többi már menni fog ^^ Gondolom olvasgatsz hasonló történeteket,nem e? Már amennyit találsz. :D

      Törlés
    8. Máskor belemennék, ne félj! ;) Most viszont nagyobb "problémám" is van. :D
      Nyilván az első lesz csak nehéz. De attól még meg kell azt is írni. :S
      Milyen hasonlókat? Egyperceseket? Sajnos nem. :( A Születésnapi ajándéknál szerintem nem olvastam még rövidebbet. (Legalábbis olyat, ami egy kicsit is követendő példa lehetne.)

      Törlés
    9. Oké,oké nem akarlak ám semmibe belevinni :P
      Azokra gondoltam,igen. :) Azt hittem ezeknek is van külön kategóriája. Mármint hogy könnyen rájuk lehet lelni. De bevallom neked,utána sem néztem. Lehet hogy ideje lenne már ^^"

      Törlés
    10. Ha találsz, szólj nekem is, mert én sehol nem találkoztam ilyesmivel. ^^

      Törlés
    11. Én meg veled értek egyet. XD

      Törlés
    12. Felírva, kinyomtatva, bekeretezve, kifüggesztve, közszemlére téve! :D

      Törlés
    13. Én meg egyetértek azzal hogy B egyetért ^^

      Törlés
    14. Meg azzal is egyetértesz, hogy ezt muszáj felírnom xD

      Törlés
    15. Én meg egyet értek veled, hogy egyet értesz velem, hogy egyet értek Manóval. XD

      Törlés
    16. Egyetértek én már itt mindennel xD Egyébként majd szólok ha ráakadok egypercesekre,eddig persze bukta ^^ De majd mindenképp :P

      Törlés
    17. Én meg egyetértek, hogy Te is egyetértesz azzal, hogy Lily egyetért velem abba, hogy mindenki egyetért veled. ^^ *elszédül

      Törlés
    18. Rá se ránts eddig nekem is az. Pedig az előbb itt mellénykedtem, hogy én már olvastam ilyet. Most meg bebúvárkodom az eget is és nix. De tudom hogy van. Csak most nix. De lesz!

      Törlés
    19. És te olvastál már ilyeneket, Lily? :)

      Törlés
    20. Egyetértek :P Biztos hogy van,csak most perpill nem találjuk! Lesz,biza ^^ Valahogy majdcsak xD Én már nem merészkedek bele ilyen körmondatokba,mert félek hogy agyfaszt kapok :D

      Törlés
    21. xDDDD

      De felröhögtem :DDDD

      Törlés
    22. Nem :) Még ^^ Majd a Manó megtalálja és akkor olvasok :P

      Törlés
    23. Na b@szki... dolgoztat nézd meg :D

      Törlés
    24. Ja, hogy dolgoztat. :D
      Hát, te vagy a bölcs öreg. ^^

      Törlés
    25. Így van ^^ A napszámosom :P

      Törlés
    26. Öreg a .... :D
      Tudjátok mit? Megkeresem amiket olvastam, meg amiket írtam és nem mutatom meg ^^ Na most tessen cseszegetni ^^

      Ezen az agyfaszon meg még mindig könnyezek :DDD

      Törlés
    27. Schuldigung, Herr Manó! Sűrű elnézést kérek, mein Manó!
      Heil Manó! XD

      Törlés
    28. Megbocsájtok ^^ Most az egyszer ^^

      Törlés
    29. Napszámos... egyre jobb! Korbácsot ne adjak? :DDD Vaze... ezek a mai fiatalok... *de nagyon puffog

      Törlés
    30. És még az agyfaszt is demonstráltam. Nemde, Lily? :D

      Ne aggódj, Manó! Én jobbágynak is alkalmaználak. ^^

      Törlés
    31. Neee,sírni fogok T.T De nem az agyfaszon :D Nem tudom mi volt benne olyan mókás,de örülök ha jó kedved van xD
      Manó,csak nekem fogja megmutatni! Ugye? :P Légy oly nedve...izé,kedves :D

      Törlés
    32. Na! Nekem is muci meeeeg! Légyszi, légyszi, légysziiiiiiiiiiiii! XD

      Törlés
    33. De igen :D Látod Manó,te itt már nélkülözhetetlen vagy ^^ De én legalább megfizetnélek érte :P Jöhet korbács is ha te úgy szereted! xD Kösz az ötletet :D

      Törlés
    34. Ha így folytatom még valakinek az ágyasává lépek elő, dejó^^ Sok a fizu?
      Hát... ez után a napszámos duma után nem is tudom... *nagyon szigorú menyét tekintet
      Kedves leszek, hogyne :) Az óvoda részleg mehet aludni :DDD

      Törlés
    35. Lefordítom, oké, Lily?
      Manó álmos, de ezt nem akarja, hogy megtudjuk, ezért el akarja hitetni velünk, hogy mi vagyunk álmosak, és ha már elmentünk aludni, ő is nyugodtan lefekhet. ^^
      Na, na! Átlátok én a szitán, mi? XD

      Törlés
    36. Na... nem kell nyalizni... nem enyhülök meg ilyen könnyen -.-
      Khm... na jó, lehet mégis... mi is lenne az a fizu pontosan? ^^ Persze nem vagyok anyagias ^^

      Jól van Bélus amit olvastam azt megmutatom ha ráakadok! ;)

      Törlés
    37. Fantasztikus :D Szegény Manó,ki van tálalva az összes trükköd xD
      Attól függ mibe szeretnéd a fizut :P Természetbeni juttatás? xD

      Törlés
    38. Azt így azért nem jelenteném ki, hogy az összes már elnézést :D khm -.-
      Miben is? ezen még meditálnom kell ^^

      Béla, nekem nem csörög a pizsi én öreg vagyok már tudod ^^ De ti... ti fiatalok, üdék és kívánatosak, szépre kell magatokat aludni! Én ettől szebb már nem lehetek ^^ Ez egy cseppet se hangzik nagypofájúan. *elvonul mert rászakadt a plafon ^^

      Törlés
    39. Jó éjt, Manó! Azért szeretünk. XD
      És várjuk a novellákat. ;)

      Viszont én még mindig nem tudom, hogy lehetne egy ilyen történetet felépíteni. :/
      Akkor hozok egy konkrét példát. Ha már annyira emlegetted ezt az eshetőséget, Lily, beköltöztetünk téged Szomszédlány szomszédságába. Mármint a túloldalra, nem hozzám. :D Ebből mégis, hogy kanyaríthatnánk 1-2 oldalban egy történetet? (Most nem részletes történetet várok, nehogy félreértsetek, csak mégis egy alapvető váz kellene.)

      Törlés
    40. Na le lehet rólam mászni mindenkinek! Megmondtam vagy megmondtam hogy álmosak vagytok :D

      Sose értettem még ennyire egyet! Cuccoltassuk be! Jól ellesz ott amilyen kis virgonc :D

      Törlés
    41. Ne örömködj, Manó! Költözöl te is. XD
      Na, de most viccet félretéve. Az, hogy ki költözik, meg hogyan, az részletkérdés. Azt még ki tudom találni. De a történetnek valami nagyon vázlatos gerince szerintetek hogy lehetne?

      Törlés
    42. Miért? Az nem jó, hogy odacuccol valaki még és írhatnál ilyen rövid "életképek"-et mint pl. a legutóbbi bejegyzésben az ősziben. Az se volt hosszú. Bár oké lehet a kezdő sztorit kicsit hosszabban kellene, de ha a Szomszédlányból hozod le, mint mellékest akkor nem kell ezzel fáradozni mert az már megvan. Ha csak elmeséled pl. ha flörtölnek egyet az se hosszú és lehet benne erotika keksz nélkül is. Na de most meghoztátok a kedvem, amint lesz egy szusszanásom megpróbálok kanyarítani egy mintát. De kedves vagyok....

      Jóéjt mindenkinek! :)

      Törlés
    43. Bocsi, de ezt most nem teljesen értettem.
      Arra célzol, hogy "életképekből" rakjam össze a történetet? Több 1-2 oldalas részletből? Végülis az is egy opció, de én úgy gondoltam, hogy maga az egész történet 1-2 oldal.
      Az odacuccol, flörtölnek, "keksz" (vagy legalábbis arra utalás) az stimt. De ezt hogy zsúfolod bele 1-2 oldalba?
      Oké. Várom a mintát. És köszi, hogy foglalkozol vele. :)

      Törlés
    44. :DD Nekem lehet beleszólásom? xD Vagy engem már csak úgy belakoltatnak mindenhová? :D Egyébként meg cuccolok szívesen,de csak ha nem egyedül! :P Manó,szerintem kettőnk közül alul maradnék virgoncságban :P Ennek B is lehet a megmondója ^^
      Jót kérdeztél most :/ Ezzel van egy kicsi,ámde nem elhanyagolható problémám. Kreatívnak kéne hozzá lenni :D Főleg a kezdet :/ Főleg most :D Alszok rá egyet,és csak aztán mondok valamit,oksa? ^^
      Jóéjt! :)

      Törlés
    45. Nincs. Költözöl és kész. XD
      Rendben. Várom az ötleted. De tényleg nem kell itt nagy dologra gondolni. Nem kellenek feltétlenül részletek. Azokat ki tudom dolgozni én is már. Csak egy olyan vázlat kellene, amiből látom, hogy fér bele egy ilyen rövid történetbe egy komplett történet. :)

      Törlés
    46. Te nem szólhatsz, még kicsi vagy, csak költözöl és kész! Na jó... belakoltatunk melléd egy jó csajt ne éhezz ;D Dehogy maradnál... bár, nekem mindegy alul vagy felül ^^

      Arra céloztam, hogy lehetne ez is olyan mint a Szomszédlány, részben. Hogy pl. állandóak a szereplők, ahogy az már felmerült, de nem egy naaagy összefüggő történet ha egymás mellé teszed, csak jelenetek úgymond kiragadva. Na de meg meditáljuk majd. Peace!

      Törlés
    47. Huncut a Manó. XD

      Hm. Szimpatikus elképzelés. Meglennének a maga hátrányai, de végeredményben ez is működhet. El lehet meditálni rajta, és ha időm engedi, el is fogok. De azért, ha nem haragszol, én fenntartanám, mint témát az "egy bejegyzés, egy történet" koncepciót is. Aztán majd meglátjuk, melyik fut be. ^^

      Törlés
  3. Ja, amúgy ne haragudjatok meg, ha kötözködök!
    Nagyon értékelem az észrevételeiteket, és csak bátorítani tudlak titeket, hogy írjatok, ha valami eszetekbe jut! Főleg ide, mert sokat segítetek vele. :)
    Én olyan vagyok, hogy egyből arra megyek rá, amivel problémám van, és, csúnyán fogalmazva, "belekötök", de ettől még levonom a tanulságokat a kommentből, és igyekszem alkalmazni. Szóval, írjatok nyugodtan, és ha esetleg túl bántó lennék néha, csak dorongoljatok le! Nem szándékos, és nem akarok senkit se megbántani. :)

    VálaszTörlés

FlagCounter

[URL=http://info.flagcounter.com/3p1k][IMG]http://s06.flagcounter.com/count/3p1k/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_0/flags_0/[/IMG][/URL]